financial independence retire early, zo werkt het

Financieel onafhankelijk worden, iedereen wil het, en de verhalen dat dat mogelijk is door te investeren in crypto vind je overal. De uit de Verenigde Staten overgewaaide FIRE-methode, de afkorting van financial independence retire early, wordt hiervoor steeds vaker door Nederlanders ingezet om te helpen bij de droom van het financieel onafhankelijk worden. Maar wat is die FIRE-methode nou, en hoe werkt het precies?

Wat is de FIRE-methode?

De basisregel van de FIRE-methode is het nastreven van die gewenste financiële onafhankelijkheid. Wanneer je dit wil bewerkstelligen, die je zowel je inkomsten als je uitgaven zo in te richten dat je spaarrente, of het rendement op je beleggingen dusdanig hoog is dat je er vanaf dat moment van kan leven. Het uiteindelijke doel van de FIRE-methode is het creëren van een zo’n hoog mogelijk rendement op je vermogen.

Hoeveel geld heb ik nodig voor de FIRE-methode?

De hoeveelheid geld die je nodig hebt op financieel onafhankelijk te zijn hangt af van je uitgavenpatroon. De 4% regel staat bekend als de stelregel van de FIRE-methode. Dit wil zeggen dat je jaarlijks 4 procent van je investering kan onttrekken, zonder achteruit te gaan in de waarde. Wanneer deze 4 procent even hoog is als de jaarlijkse uitgaven, ben je in principe financieel onafhankelijk. Om op dit punt uit te komen heb je natuurlijk jarenlange investeringen nodig. Maar hoe verder je komt, hoe sneller het gaat. Dat aangezien je steeds meer gaat verdienen aan het passieve inkomen; de rente over je beleggingen.

Starten met de FIRE-methode

De crypto markt is een welkome aanvulling binnen jouw FIRE-portfolio. Kennis maken met het concept? Vermogensbeheerder Yieldt helpt je graag op weg in het meeprofiteren van de cryptomarkt, onderweg naar uw financiële onafhankelijkheid.