verbouwing hypotheek

Kan je een verbouwing onder de hypotheek laten financieren?

In dit artikel gaan we in op de vraag of je de financiering van een verbouwing hypotheek kunt financieren. Maar we doen eerst een stapje terug en kijken kort naar de diverse financieringsmogelijkheden van een verbouwing. Als het om de verduurzaming van je woning gaat, dan is het zinvol om de subsidiemogelijkheden te onderzoeken. Kijk ook altijd naar de belastingtechnische aspecten.

verbouwing hypotheek

Financieringsmogelijkheden van een verbouwing

Er bestaan diverse manieren om een verbouwing van je woning te financieren, zoals:

  • Spaargeld gebruiken
  • Persoonlijke lening
  • Tweede hypotheek
  • Hypotheek verhogen
  • Meenemen in de hypotheek

Spaargeld gebruiken

Als je voldoende spaargeld hebt en je hebt daar geen andere plannen mee, dan is het gebruiken daarvan voor een verbouwing een prima idee. Je verhoogt daarmee de waarde van je woning.

Persoonlijke lening

Als je een relatief klein bedrag nodig hebt, dan kan een persoonlijke lening beter zijn dan de hypotheekopties.

Tweede hypotheek

Als je woning overwaarde heeft, dan kan je die gebruiken om een tweede hypotheek af te sluiten. Als die echter onvoldoende is voor de verbouwing, dan kan de hypotheekverstrekker je een hogere rente in rekening brengen.

Hypotheek verhogen

Je kunt je hypotheek oversluiten voor een hogere. Hierbij geldt dezelfde opmerking over de overwaarde.

Meenemen in de hypotheek

Deze optie zullen we in de volgende paragraaf in enig detail bespreken.

Verbouwing meefinancieren

Als je bij het afsluiten van de hypotheek voor de koop van een woning weet dat je een verbouwing gaat doen, dan kan dat daarin worden meegefinancierd. Het deel voor de verbouwing wordt in een zogenoemd bouwdepot gedaan. Je kunt dan de rekeningen van het bedrijf dat de verbouwing uitvoert, inleveren bij de hypotheekverstrekker. Die rekeningen worden dan uit het bouwdepot betaald. Als de verbouwing afgerond en er zit nog geld in het depot, dan wordt dat gebruikt voor een gedeeltelijke aflossing van je hypotheek.