Wanneer kun je de alimentatie wijzigen?

Voor veel mensen is het waarschijnlijk nieuws dat de alimentatie wijzigen kan. Zij denken dat als dit bedrag eenmaal vastgesteld is, dit ook altijd zo zal blijven. Maar dat hoeft dus niet per definitie zo te zijn. Er kunnen namelijk situaties ontstaan waarin het gewenst is dat de alimentatie wijzigen gaat. Niet iedere situatie leent zich hier zomaar voor, het moet dan echt gaan om een significante wijziging waarbij ook sprake is van verandering in de financiële situatie van een van de ex-partners. Aan wat voor situaties kun je dan allemaal denken?

Situaties waarin alimentatie wijzigen mogelijk is

Op het moment dat jij en je ex uit elkaar gaan, maken jullie uiteraard afspraken over de kinderen als jullie die hebben. Een belangrijke afspraak is de woonsituatie. Soms wordt dit fifty-fifty verdeeld, in andere gevallen wonen de kinderen voornamelijk bij een van jullie. Verandert hier iets in, dan kan de alimentatie wijzigen. Woonden de kinderen bijvoorbeeld altijd bij jouw ex, dan is het logisch dat jij een financiële bijdrage deed voor het levensonderhoud. Maar zijn de kinderen nu bij jou komen te wonen, dan is er een heel andere situatie ontstaan. Dat is ook het geval als jullie besloten hebben om nu fifty-fifty voor de kinderen te zorgen. Het is dan niet meer dan logisch dat de alimentatie wijzigen gaat. Jouw ex heeft immers minder kosten doordat de kinderen nu meer bij jou zijn. Dit is een van de situaties waarin een wijziging mogelijk is. Maar er kunnen meer redenen zijn om het afgesproken bedrag aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het kwijtraken van je baan, waardoor je een heel stuk inkomen kwijtraakt. Er kan dan niet verwacht worden dat jij nog steeds hetzelfde bijdraagt. De alimentatie wijzigen is ook een mogelijkheid als een van jullie een promotie met bijbehorend hoger salaris ontvangt. 

Hulp bij wijziging

Met andere woorden, de alimentatie wijzigen is een optie als er zich veranderingen voordoen in jullie levens die grote invloed hebben op jullie financiële situaties. Maar hoe weet je nu of een wijziging in jullie specifieke geval echt een optie is? Daarvoor neem je contact op met Meesters & Meer advocaten & mediators via alimentatie-wijzigen.nl. Zij kunnen jou hierbij helpen met behulp van een gratis alimentatiecheck. Deze check ziet er als volgt uit:

  • je komt bij hen op intakegesprek
  • je levert de nodige stukken aan
  • zij maken een berekening van het alimentatiebedrag
  • ze beoordelen of een wijziging haalbaar is

Blijkt uit de berekening dat de alimentatie wijzigen een logische stap is, dan zullen zij contact opnemen met jouw ex en in gesprekken proberen om overeenstemming hierover te bereiken. Het is immers het prettigst als jullie er in gezamenlijk overleg uitkomen. Lukt dit niet en wil jij toch echt de wijziging doorvoeren, dan is het ook mogelijk om een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen voor de wijziging. Ook daar kunnen zij jou bij helpen. Heb jij het idee dat je teveel betaalt of te weinig ontvangt en wil je de alimentatie wijzigen? Dan is het dus aan te raden om een gratis alimentatiecheck uit te laten voeren!