consumptief krediet

Wat is een consumptief krediet en wanneer heb je het nodig?

Er zijn talloze soorten kredieten om uit te kiezen. Elke vorm van kredietverlening heeft bepaalde voorwaarden en is bedoeld voor ofwel de zakelijke markt of voor particulieren. Het consumptief krediet is een veel voorkomende kredietvorm. Maar wat is het eigenlijk? En wanneer heb je het nodig? Dat lees je hier.

consumptief krediet

Wat is een consumptief krediet

De term consumptief krediet wordt gebruikt voor allerlei producten en is daardoor soms moeilijk te begrijpen. In essentie komt het hierop neer: consumptief krediet, consumentenkrediet of goederenkrediet is een bankterm voor kredietvormen die worden gebruikt voor de aanschaf van goederen met beperkte houdbaarheid. Het is een verzamelnaam voor allerlei soorten kredieten voor privégebruik. Er zijn heel veel vormen van consumptief krediet.

Soorten consumptief krediet

Meestal wordt er onderscheid gemaakt tussen een aantal vormen van consumptief krediet. Banken zijn redelijk in overeenstemming hierover. Daaronder vallen:

  • persoonlijke leningen
  • creditcards
  • doorlopende kredieten
  • roodstand op de rekening
  • koop op afbetaling

Roodstand

consumptief krediet

In tegenstelling tot wat mensen denken is roodstand op je rekening ook een vorm van lenen. Dit geld is niet van jou: je leent het van de bank. Ook als je er nooit gebruik van maakt of elke maand weer ten minste een keer in de plus bent dan nog is het niet echt jouw geld. Je kunt er echter wel zo lang je wil gebruik van maken. 

Koop op afbetaling

Wist je dat hieronder ook aanbetalingen bij webshops vallen? Als jij dus iets koopt in een webshop en het product alvast thuis krijgt terwijl je nog een half jaar aan het afbetalen bent dan wordt dit gezien als een lening en geregistreerd bij BKR.