Boomakers.nl: hoe werken quotes nu precies?

Zoals je wellicht weet, houden wedkantoren “quotes” of “odds” bij. Dit zijn cijfers die je vertellen wat de winstverwachting is. Dat kan natuurlijk ontzettend handig zijn wanneer je zelf niet goed weet op wie jij je geld moet zetten. Deze quotes zijn zeker niet heilig. In sport weet je het maar nooit. De underdog kan de gedoodverfde favoriet verslaan. Maar over het algemeen geven zij wel een goed beeld van hoe men denkt dat de verhoudingen liggen. Maar hoe moet je deze quotes precies interpreteren? Er zijn namelijk verschillende vormen die worden gebruikt. Bookmakers.nl legt het uit.

Decimale odds

In ons land worden veel decimale odds gebruikt. Deze zijn eenvoudig te interpreteren. Ze geven namelijk de factor uit waarmee elke ingelegde euro wordt uitbetaald wanneer je de voorspelling goed hebt. Stel dat er odds staan van 1,40, dan betekent dit dat voor elke ingelegde euro er 1,40 euro wordt uitbetaald bij een goede voorspelling. Staan er odds van 5,00, dan ontvang je vijf keer je inleg bij winst. Hoe hoger het getal dus is, des te geringer de kans wordt ingeschat dat deze partij wint.

Fractional odds

Fractional odds zijn eigenlijk hetzelfde als de decimale odds, alleen worden zij anders weergegeven: als breuken. Een beetje verwarrend is dat zij wel eens omgewisseld worden gebruikt. Odds van 1/2 zijn hetzelfde als van 2/1. Het gaat om de verhouding tussen de getallen. Fractionele odds zijn wat lastiger omdat je niet altijd direct kunt zien hoeveel meer je terugkrijgt voor je inleg. Odds van 9/20 bijvoorbeeld laten zich niet heel eenvoudig terugrekenen naar euro’s.

Money lines

Naast de fractionele odds worden ook vaak “money lines” gebruikt. Deze zijn vooral gebruikelijk in Amerka. Het is een positief of negatief getal. Een negatieve quote toont hoeveel je moet inzetten om honderd eenheden te winnen en een positieve Amerikaanse odd toont hoeveel je wint bij de inzet van honderd eenheden. 

Volg hier meer online gokken nieuws.