De juiste verzekering

Het is in Nederland niet verplicht om een verzekering af te sluiten voor de spullen in je huis. Toch zien veel Nederlanders dit wel als noodzaak en velen sluiten dan ook een verzekering af voor hun spullen. Daarnaast stellen sommige hypotheekverstrekkers het wel verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Maar welke verzekering is goed? En wat dekt deze verzekering? 

Soorten verzekeringen

In Nederland heb je verschillende verzekeringen die schade vergoeden aan spullen in en rondom het huis. Zo kun je kiezen voor een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering kun je afsluiten voor de spullen in en rondom je huis. Goed om te weten is dat een inboedelverzekering alleen de schade aan verhuisbare spullen in je huis of tuin dekt. Zit iets vastgeschroefd, dan valt dit niet onder een inboedelverzekering.

Vind je het belangrijk om een verzekering af te sluiten voor de nagelvaste objecten in en rondom je huis, dan kun je kiezen voor een opstalverzekering. Denk hierbij aan de vloer, de keuken of schade aan bijvoorbeeld de leidingen.

Wil je nu alles in een keer verzekering bundelen? Dat kan! In dit geval kun je kiezen voor een woonverzekering. Een woonverzekering is een inboedel- en opstalverzekering gecombineerd in een verzekering. Deze verzekering dekt dus schade aan zowel de verhuisbare als de vaste objecten in en rondom het huis. Het is aan te raden om je vooraf te verdiepen in verschillende woonverzekeringen. Aanbieders hanteren namelijk verschillende prijzen voor premies. Ook kan het bij aanbieders verschillen welke schade er gedekt wordt. Het is dus verstandig om vooraf verschillende woonverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet je welke kosten worden gedekt en ben je ervan verzekerd dat jij de laagste premie betaalt. 

Aanvullen

De dekking van de basis-woonverzekering is al erg compleet. In verschillende situaties wordt de schade aan spullen in en rondom het huis gedekt. Denk hierbij aan brand-, inbraak- en stormschade. Toch wordt met de basisverzekering niet alle schade gedekt. Het is dan ook mogelijk om, bovenop je basisverzekering, een aanvullende dekking af te sluiten. Wanneer je kiest voor meer aanvullende dekkingen, zal de premie voor de verzekering ook stijgen. Het voordeel in dit geval is dat je wel nog beter verzekerd bent tegen schade. 

Er zijn verschillende verzekeringen met waar mogelijk nog aanvullingen. Er is nooit een vaste verzekering die bij iedereen past. Verdiep je daarom vooraf goed in de verschillende verzekeringen en aanbieders. Zo heb jij de verzekering die past bij jou en betaal jij toch de minste premie.