De woningmarkt

Je hebt het vast wel meegekregen, de woningmarkt heeft enorm veel problemen. Er is een ruim te kort aan sociale huurwoningen, te weinig huizen in het algemeen en de prijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Hierdoor is het voor starters enorm moeilijk om een woning te vinden. In deze blog lees je meer over de woningmarkt en zijn problemen.

Een oververhitte woningmarkt

De woningmarkt ligt op z’n gat. Als we naar de afgelopen 5 jaar kijken, stegen de huizenprijzen zo’n 8 procent gemiddeld. Dat is natuurlijk bizar veel. In november 2021 was het helemaal erg. Toen waren de huizenprijzen 20 procent hoger dan een jaar ervoor. 20 procent! Dit is de grootste prijsstijging sinds de start van de metingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek in 1995. Hierdoor kan je het voorstellen dat het enorm moeilijk is om een huis te kopen.

De oorzaken van de huidige woningmarkt

Er zijn een aantal redenen waarom de woningmarkt nu zo is, dit zijn ze:

  • Woningtekort. We hebben in Nederland voor iedereen een enorm woningtekort. Half 2021 waren er 279.000 woningen te weinig.
  • Lage rente. Door de lage rente kan je goedkoop geld lenen. Zo kunnen mensen veel makkelijker op een huis bieden en dat zorgt voor hogere prijzen.
  • Belastingvoordelen woningbezitters en ruime leennormen. In Nederland is het aantrekkelijk om geld te lenen voor een huis. Dit komt door de hypotheekrenteaftrek. In Nederland is het namelijk mogelijk om 100 procent van de waarde van je woning te financieren door middel van een hypotheek. Daarom kunnen we ook zo ruim overbieden op een huis.

Ongelijkheid in de woningmarkt

Ook een huidig probleem is de ongelijkheid tussen de kopers van een huis en huurders van een huis. Als je een koopwoning hebt krijg je allemaal belastingvoordelen die de huurders niet hebben.

Oplossingen voor de woningmarkt

Er zijn een aantal oplossingen die wij in Nederland kunnen doen. hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Een hele simpele, meer woningen bouwen. De bedoeling is dat er jaarlijks 100.000 woningen worden gebouwd in Nederland. Of dat ook gaat lukken, is maar de vraag.
  • Meer betaalbare huurwoningen
  • Strengere leennormen
  • Geen maatregelen die bestedingsruimte vergroten

Een huis kopen

Mocht je een huis willen kopen? Dan kan je uitstekend terecht bij de Hypotheker! Ze hebben verschillende locaties maar ik raad Hypotheekadvies Almelo en Hypotheekadvies Assen aan!